Lista bagajului pentru munte - știi care sunt obiectele fără de care excursia ta NU va fi una reușită?

Image Blog

Vacanțele la munte, indiferent de anotimp, reprezintă un prilej de distracție și de aventuri care te vor încărca de energie și te vor deconecta, chiar și pentru o scurtă perioadă, de la rutina zilnică. Cu toate acestea, mai ales pentru începători, intervin nenumărate dubii cu privire la obiectele care nu trebuie să lipsească niciodată din bagaj. O listă completă și pregătită din timp te va scuti de neplăceri și îți va transforma excursia într-o experiență plăcută și relaxantă. 

Cuprins:

1. Bagajul pentru o drumeție de o zi la munte 

    1.1. Bagajul pentru o zi la munte în sezonul rece - toamna/iarna

    1.2. Bagajul pentru o zi la munte în sezonul cald - primăvara/vara 

2. Bagajul pentru o vacanță la munte 

    2.1. Bagajul pentru vacanța la munte în sezonul rece - toamna/iarna

    2.2. Bagajul pentru vacanța la munte în sezonul cald - primăvara/vara

3. Obiecte pe care trebuie să le ai mereu cu tine la munte

4. Ce greșeli să nu faci atunci când pregătești bagajul de munte

 

1. Bagajul pentru o drumeție de o zi la munte

Toți cei care sunt nerăbdători să respire aer curat și să fotografieze peisaje de vis, ar trebui să aibă în vedere faptul că la munte, spre deosebire de mare, clima poate fi mult mai variabilă. Dacă dimineața este soare, nimeni nu îți garantează că va fi la fel și după-amiază. Pe scurt, înainte de a trece la organizarea bagajului, este important să te informezi cu privire la starea vremii, indiferent de anotimp și de cât de scurt este itinerariul pe care ți l-ai propus. Lista de mai jos îți poate fi extrem de utilă pentru a stabili ceea ce îți trebuie în cazul unei drumeții la munte. 

1.1. Bagajul pentru o zi la munte în sezonul rece - toamna/iarna

 

 

În lunile reci, temperatura de la munte poate fi mult mai scăzută decât cea cu care ești obișnuit în mod normal. Tocmai de aceea, chiar și în cazul unui traseu scurt, trebuie să fii îmbrăcat corespunzător. 

Indiferent dacă este toamnă sau iarnă, asigură-te că ai cu tine:

 • Pantaloni comozi - Pentru o singură zi la munte, poți purta și o pereche de jeanși confortabili.

 • Fes - Este extrem de important ca în zonele montane să îți protejezi capul de frig și vânt. 

 • Ghiozdan - Acesta nu trebuie să fie mare, dar este important să alegi unul impermeabil. 

În plus, toamna va trebui să mai pregătești:

 • Jachetă cu glugă - Este necesar ca aceasta să te protejeze cât mai bine de frig.

 • Pelerină de ploaie - Nu uita că mergi la munte într-un anotimp cu vreme capricioasă și că este nevoie să fii pregătit pentru o ploaie zdravănă.

Iarna, de asemenea, este nevoie să ai în plus: 

 • Geacă groasă - Aceasta trebuie să îți țină cât mai bine de cald și să fie impermeabilă.

 • Mănuși - Este important să le ai cu tine, pentru a nu îți simți mâinile înghețate.  

1.2. Bagajul pentru o zi la munte în sezonul cald - primăvara/vara

 

 

Chiar dacă temperatura de afară este destul de ridicată, acest lucru nu înseamnă că vei putea merge în drumeție la munte cu sandale de oraș și pantaloni scurți casual. Dacă vrei să te bucuri de ziua petrecută în natură, va trebui să pregătești, indiferent dacă pleci primăvara sau vara:

 • Un tricou de schimb - Este bine să îl ai cu tine, deoarece mai mult ca sigur vei transpira.

 • Pantaloni lungi - Pantalonii pot fi și din material mai subțire, însă important este să fie lungi și cât mai confortabili.

 • Rucsac - Acesta nu trebuie să fie de dimensiuni foarte mari. Mai ales pentru femei, un simplu rucsac de damă, comod și chic în același timp, este mai mult decât suficient. 

Primăvara este necesar să mai iei cu tine:

 • O jachetă din fâș - Ideal ar fi ca aceasta să fie ușoară, pentru a o putea pune în rucsac în caz că îți este cald.

 • Un hanorac  - Mai ales când vremea este capricioasă, este bine ca la munte să porți cât mai multe straturi de haine.

Pe timp de vară, este important să ai și:

 • Hanorac - Inclusiv în toiul verii, este posibil ca temperatura din zonele montane să se schimbe brusc. 

 • Ochelari de soare - Chiar dacă nu vei ajunge la o altitudine foarte mare, unde radiațiile solare sunt extrem de puternice, protecția ochilor rămâne necesară. Așadar, nu uita să iei cu tine ochelari de soare adecvați.

 

2. Bagajul pentru o vacanță la munte

În cazul în care urmează să stai mai mult de o zi la munte, vei avea nevoie de un echipament adecvat, care să îți ofere confortul și siguranța necesare, indiferent de anotimp. Înainte de a-ți organiza bagajul, este important să iei în considerare locul unde îți vei petrece vacanța: dacă vei fi cazat la o pensiune, este evident că îți vor fi necesare mai puține lucruri decât în situația în care urmează să mergi în tabără cu cortul. În acest caz, ar trebui să pregătești și un sac de dormit, izopren, pernă, scaune rabatabile și nu numai. Nu în ultimul rând, nu uita să ai în rucsac și căștile, agenda sau aparatul foto.  

 

<h3> 2.1. Bagajul pentru vacanța la munte în sezonul rece - toamna/iarna </h3>

 

 

Dacă urmează să petreci mai multe zile la munte în anotimpul rece, amintește-ți că cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este acela de a lua cu tine îmbrăcăminte cât mai călduroasă, din materiale groase sau de lână. Bagajul tău ar trebui să conțină, chiar dacă este toamnă sau iarnă:

 • Geacă groasă - Aceasta trebuie să fie impermeabilă și să aibă o mărime adecvată, astfel încât să îți permită purtarea straturilor interioare de haine. 

 • Pantaloni adecvați - Trebuie să fie cât mai comozi și să îți asigure confort termic. Ideal ar fi să fie impermeabili.

 • Bocanci de munte de iarnă - Aceștia reprezintă, probabil, elementul cel mai important din tot echipamentul tău.

 • Mănuși - Le poți alege pe cele din softshell, care te protejează de vânt și îți țin foarte bine de cald.

 • Șosete groase - Este esențial ca șosetele de damă, la fel ca șosetele bărbătești, să fie cât mai moi și mai călduroase. Mulți bărbați uită uneori de aceste detalii, deoarece cred că pot face față mai ușor gerului. 

 • Rucsac - Este important să îl alegi în funcție de durata excursiei. Cu cât aceasta este mai lungă, cu atât trebuie să fie mai încăpător.

 • Lanternă LED - Atunci când se întunecă repede, o sursă de iluminare îți va fi indispensabilă.

Pe timp de toamnă, mai adaugă în bagaj:

 • Fes călduros - Poți alege unul de bumbac, în cazul în care ai o geacă cu glugă. Altfel, este bine ca acesta să fie confecționat din lână.

 • Pelerină de ploaie - Optează pentru una de dimensiuni mai ample, care să acopere tot echipamentul pe care îl ai.

Iarna, este indispensabil să mai ai cu tine:

 • Balsam de buze hidratant - Este importantă folosirea acestuia, pentru a preveni uscarea și crăparea buzelor.

 • Cremă hidratantă, inclusiv una pentru degerături - Degerăturile pot duce la distrugerea anumitor țesuturi, de aceea este esențial să ai o astfel de cremă în rucsac, în caz de nevoie.

 • Parazăpezi - Zăpada și apa pot intra în orice fel de bocanci, oricât de tehnici ar fi. Dacă ți se par incomode, există inclusiv parazăpezi ușoare, care protejează la fel de eficient partea de sus a piciorului.

 • Căciulă sau cagulă - Protecția capului este vitală. Cagula îți va acoperi inclusiv fața și gâtul, atunci când temperatura este foarte scăzută.

 

2.2. Bagajul pentru vacanța la munte în sezonul cald - primăvara/vara

 

 

Chiar dacă pleci la munte atunci când vremea este caldă, în cazul în care ai plănuit o vacanță mai lungă, vei avea oricum nevoie de echipament special. Atât primăvara, cât și vara, nu uita să pregătești:

 • Mai multe tricouri și maiouri de schimb - Evită-le pe cele din bumbac, care rețin apa. Cele tehnice sunt mult mai ușoare și îți lasă piele să respire.

 • Bocanci de munte pentru vară - În funcție de preferințe, poți opta și pentru bocancii pentru trei sezoane, respectiv primăvară, vară și toamnă. De preferat ar fi să îi eviți pe cei all season, mai ales dacă ești începător, deoarece sunt foarte grei și au talpa mult prea rigidă.

 • Hanorac sau fleece - Inclusiv în timpul verii, este important să ai mai multe straturi de îmbrăcăminte, pentru a face față variațiilor de temperatură.

 • Pantaloni adecvați  - Ideal ar fi să eviți jeanșii și să alegi o pereche de pantaloni speciali pentru munte, potriviți sezonului.

În plus, primăvara mai trebuie să iei cu tine:

 • Pelerină de ploaie - Alege una care să îți poată acoperi și rucsacul, în cazul în care nu ai o husă de protecție specială pentru acesta.

 • O jachetă - Ideală ar fi una subțire, care să te protejeze de vânt. 

 • Căciulă subțire  - Și primăvara, la fel ca toamna, vremea poate fi capricioasă și este bine să ai grijă de zona sensibilă a capului.

În lunile de vară, vei mai avea nevoie de:

 • Loțiune repelentă pentru insecte - Nu uita că, în anotimpul cald, insectele pot fi extrem de deranjante în zonele de munte, iar înțepăturile lor nu sunt deloc plăcute.

 • Cremă de protecție solară - Aceasta îți va fi utilă chiar și atunci când este înnorat, deoarece intensitatea radiațiilor UV crește odată cu altitudinea.

 • Șapcă  - Alege o șapcă anti-UV, în cazul în care dorești să îți asiguri o protecție solară cât mai eficientă.

3. Obiecte pe care trebuie să le ai mereu cu tine la munte

 

 

Indiferent dacă te pregătești pentru o drumeție sau pentru o vacanță ceva mai lungă la munte și oricare ar fi anotimpul, este indicat să ai cu tine următoarele obiecte:

 • Trusa de prim-ajutor - O poți achiziționa din comerț sau o poți face singur acasă. În linii mari, aceasta ar trebui să conțină: comprese sterile, folie de supraviețuire, mănuși chirurgicale, fașă tip tifon, plasturi și leucoplast, soluție dezinfectantă, foarfecă, pensetă, unguent cu antibiotic și medicamente precum cele pentru aciditate și arsuri stomacale, indigestii, antiinflamatoare și analgezice, antidiareice și antihistaminice. Nu uita că această listă este doar orientativă și că este extrem de important să știi și să o folosești, în caz de nevoie. 

 • Hartă și busolă - Chiar dacă traseul este bine marcat, în caz că te rătăcești, o hartă a zonei îți poate fi extrem de utilă.

 • Apă și mâncare - Ia cu tine cât mai multă apă și alimente care nu se degradează și care îți pot oferi un boost de energie, cum ar fi ciocolata, fructele uscate sau batoanele proteice. Poți pregăti, de asemenea, sandvișuri. Important este să ai mâncare ce nu îți îngreunează rucsacul și se digeră ușor. 

 • Telefon încărcat la maximum și baterie externă - Telefonul este esențial, deoarece în situații de urgență îți poate salva viața.

 • Pungi de gunoi - Vei avea nevoie de ele, deoarece pe munte nu trebuie să lași altceva decât urmele pașilor tăi.

Nu în ultimul rând, îți poți pregăti și bețele de trekking. Acestea nu sunt obligatorii, dar îți oferă sprijin, îți îmbunătățesc stabilitatea, te vor ajuta să mergi mai repede și să parcurgi un traseu mult mai ușor.

4. Ce greșeli să nu faci atunci când pregătești bagajul de munte

 • Nu lua cu tine articole vestimentare incomode: rochii, sacouri, pantaloni care îți împiedică libertatea de mișcare;

 • Nu folosi încălțăminte cu toc sau platformă și nici sandale cu barete subțiri;

 • În afară de ceasuri, nu este nevoie să porți alte accesorii;

 • Lasă acasă obiectele de valoare, care se pot pierde;

 • Nu îți îngreuna rucsacul cu lucruri care nu îți sunt de strictă necesitate;

 • Evită mâncarea cu mirosuri grele și puternice, care poate atrage animalele.

Acum, că știi ce îți trebuie pentru cea mai reușită drumeție, tabără sau vacanță la munte, nu îți rămâne decât să pregătești rucsacul și să te bucuri pe deplin de aerul curat și de contactul cu natura!

Sursa foto: shutterstock.com

                   storyblocks.com

Lasa un comentariu